menu
Monumentale kwekerswoning Uitgelichte afbeelding

Project

Monumentale kwekerswoning

Monumentale kwekerswoning

Verbouwing | Aalsmeer

In deze bijzondere rijksmonumentale kwekerswoning hebben de bewoners hun gezinnen samengebracht voor een nieuw begin. De dubbele woning is in 1926 ontworpen door ir. J.F. Berghoef (1903 – 1994) in zakelijk-impressionistische stijl, als onderdeel van een rozenkwekerij.

Rijksmonument

Vanwege de rijksmonumentale status van de kwekerswoning is de verbouwing met de grootst mogelijke aandacht voor detail ontworpen en uitgevoerd. Aan de buitenkant is dan ook niet te zien dat de woning intern grondig is verbouwd en volledig gemoderniseerd. Dat laatste was nodig, omdat een groot deel van het interieur nog in originele staat was, inclusief de naar huidige maatstaven hokkerige indeling.

Plek voor iedereen

Wij brachten de wensen van de bewoners en de randvoorwaarden van het rijksmonument in een optimale balans. Door op de woonverdieping ruimtes te verbinden en de lengte van de woning te benadrukken, ontstond een interieur dat ruimer lijkt dan het is, met plek voor iedereen. De knusse zithoek kan door grote stalen puien worden afgesloten van de eetkamer annex keuken. Een laag bergmeubel verbindt beide ruimtes met elkaar en biedt extra zitplaatsen. Daarnaast is nog een handige werkplek. Twee muren kregen een accentkleur, speciaal afgestemd op de schilderijen.

Zes slaapkamers

Op de bovenste twee verdiepingen zijn zes slaapkamers, twee badkamers en veel kastruimte onder de dakbalken. Op die verdieping zijn de muren schuin geplaatst om optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare ruimte. De overloop op de eerste verdieping baadt in het licht dankzij het grote raam naast de trap. In het souterrain, waar vroeger de rozen werden gesorteerd en bewaard (de originele toegangsdeuren zijn nog intact), is een grote chill room met televisiehoek, biljarttafel en piano. Op een van de muren prijkt een kleurrijke muurschildering die striptekenaar Gerrit de Jager in zijn jeugd in de jaren zeventig maakte.

Heeft u vragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*